torsdag 26. mai 2011

Om å ikke være der.

Jeg er ikke der, for han. Jeg er ikke tilstede overhodet.
Jeg ser han ikke, jeg føler han ikke. Jeg er ikke der.

Jeg bærer han i hjertet, jeg tenker på han, men jeg er ikke der.
Graven hans, en ensom plass. Der andre er, der andre pynter med blomster, med lys, med tilstedeværelse.
Mammaen hans, hun er ikke der. Hun befinner seg en annen plass.
Hun klarer ikke være der, for å se en gravstein med hans navn på. Å vite at, han ligger der, langt under jorden, i en kiste. Tomhet, ensomohet, helt alene.
En to og halvt år gammel gutt, helt alene. Resten av evigheten.
Der er han, og det vil jeg ikke forholde meg til.

Så jeg sender avgårde alle andre for å besøke graven, slik at mennesker skal se at han er omgitt av kjærlighet fortsatt, at han er dypt savnet og elsket. Noe av det tristeste man kan se er vel en barnegrav som er ustelt.

Jeg sitter her, hjemme, tenker på hvor forferdelig jeg er som mamma, som menneske. Som ikke klarer, som ikke orker å forholde meg til alt det vonde. Jeg vet jo hva det handler om, jeg har jo vært der før.
Jeg er ikke der, men er han der?
Er han der?
Virkelig?

Hvor er han, hvem passer på han, hvem sørger for at han har det bra der han er?
Hvem vet hva som skjuler seg etter livet?
Skulle ønske noen kunne fortelle meg at de vet, at de VET at han er et sted. At han ikke er kald, at han ikke er ensom, at han ikke har vondt.
At livet ikke slutter, selv om det sluttet her på jorden, at det fortsetter et annet sted. Og at han har det bra.
Han MÅ ha det bra.
At han ser oss, at livet vårt går videre, men at han er i våre tanker og hjerter.

Ville han tenkt at jeg er verdens verste mamma, som ikke besøker han? Ville han forstått mine tanker?

Det er så mange tanker, som jeg aldri får svar på, som jeg kan fortsette å tenke i det uendelige.
Det plager meg, at jeg ikke er der, at jeg ikke får det til.

Det som plager meg mest er at jeg ikke vet hvor han er. HVOR ER DU?
Jeg vil finne deg.16 kommentarer:

 1. Det er sååå vondt å lese ordene dine, og jeg kan nesten kjenne smerten din. Det er en vakker bok som heter "Regnbuelandet" som har gitt meg trøst og "tankero" mange tunge kvelder og netter. Den handler om et barn som dør og om hvor reisen bærer hen. En fantastisk bok som oppi alt kan gi deg trøst og en tanke om hvor og hvordan Jesper har det. Jeg tar stadig frem boken og tenker at der, på dette flotte stedet, der er min vakreste.

  SvarSlett
 2. Jeg gråter når jeg leser dine innlegg om den lille god gutten deres :(

  Sender deg en stor klem

  SvarSlett
 3. Sender deg en stor klem og masse gode tanker <3

  SvarSlett
 4. Ja vad ska man skrive...ser ikke pc.n gjennom alle tårer som strømmer nedover ansiktet...får så vondt i meg på dine vegner...
  Jeg har ikke mistet et barn, men tankene dine er akkurat sånn jeg føler, hvor en dem som dør...HVOR??
  I hjertet ditt Gøril, i tankene dine til hver enn tid...ALLTID!

  Mange klemmer Anna

  SvarSlett
 5. Skulle så gjerne gitt deg svar...
  Men klart han har det bra! Uansett hvor han er! Det er jeg sikker på!

  Varm klem fra Inger

  SvarSlett
 6. :( For det første, så skal du absolutt ikke ha dårlig samvittighet for at du ikke er oftere på kirkegården!! Som du har sagt før, så føler du mye mer nærhet til skatten din hjemme, ved den fine kommoden du har laget til minne om han.
  Nå er jeg dessverre ikke troende, men jeg håper jo at det er noe mer etter døden jeg også. Jeg tenker ihvertfall at det som ligger på kirkegården bare er et skall, og at sjelen hans er et annet sted. Kanskje sjelen hans er hjemme sammen med dere? Jeg er ihvertfall 100% sikker på at Jesper synes at du er den beste mammaen i hele verden, og at det han ønsker aller mest er at mammaen hans har det bra.
  En stor klem til deg fra meg! Jeg håper dagen i dag byr på gode tanker og glede :)

  SvarSlett
 7. Kjæreste Gørilvennen min!

  Du bærer ikke bare Jesper med deg i hjertet, Jesper ER i hjertet ditt! Og i mitt, og i alle hjerter han berørte den korte tiden han fikk være her på jorden. Og tenk så mange hjerter han har berørt! Han er i flere hjerter enn de fleste andre 2,5-åringer her i landet, som den uendelig tapre kjempen han var, og at du har delt historien hans. Du vet at jeg ikke tror vi kommer et annet sted etter døden, det er i hjerter mennesker lever videre etter at de har gått ut av tiden. Og vi er mange, mange som hjelper deg å holde minnet om Jesper levende.

  Den som ligger i kisten i jorden er ikke den Jesper du kjente og elsker, Jesper bor i hjertet ditt nå, og der er det varmt og mykt, der er KJÆRLIGHET, og der er du, hele tiden, han er aldri alene. Alltid sammen, du og Jesper, for alltid! Du trenger ikke gå til graven for å være nær ham, for Jesper er i deg. Jeg vet at du kjenner det, du kjenner det med hver fiber i kroppen, du er full av Jesper, la deg selv kjenne det!

  Det som var Jesper kan du ikke finne på noen kirkegård, minnene om ham er ikke der, de har du hos deg, hele tiden, samme hvor du er, samme når. Jesper merker ikke hvor du er, han vet ikke om du er på graven eller noe annet sted, og det spiller heller ingen rolle, for han er I deg, hele tiden. Du er Jesper, Jesper er deg. Dere er aldri alene.

  Jeg forstår dessverre smerten din, vennen, og jeg er så uendelig, uendelig lei for at du måtte miste hjerteskatten din. Du vet jeg er her for deg, vennen, når som helst.

  Masse, masse klemmer fra Plomma

  SvarSlett
 8. Søteste Gøril

  Jeg får vondt i hjerte mitt når jeg leser om hjertesmerten din. Du har så mange spørsmål, men ingen kan gi deg svaret du ønsker, for det svaret er det kun du selv som har.

  Du er hos Jesper hele tiden, du tenker på han konstant, du sender han all din kjærlighet og han sender sin tilbake, uansett hvor han befinner seg. Kjenn etter, tro på at du kjenner han og at han er hos deg uansett hvor du er, om du er glad eller trist. Han har tatt hjerte ditt og det har han til evig tid.

  Troende eller ikke troende, her kommer et dikt som er så nydelig og som jeg vil gi til deg Gøril (egentlig på svensk så du får unnskylde oversettelsen)

  Min mamma er så sterk
  det sier faktisk alle
  Men i ensomheten om natten har
  jeg sett hennes tårer falle

  Under søvnløse netter
  kommer jeg tassende på tå.
  Hun vet ikke at jeg er der
  for å hjelpe henne forstå.

  Like endesløs som strandens våger
  er hennes smerte.
  Jeg våker over min sterke mamma
  som alltid har meg i sitt hjerte.

  Hun har et leende
  et leende som hun tror døljer.
  Men gjennom himmelens dør
  ser jeg tårene som følger.

  Min mamma forsøker håntere døden
  for å holde meg kvar
  Men alle som kjenner henne vet
  at det er den eneste muligheten hun har.

  Når jeg våker over min sterke mamma
  gjennom himmelens åpne dør.
  forsøker jeg å forklare at englene beskytter meg
  nå som hun gjorde før...  Jeg tror at våre små skatter finnes i alt det fine som omgir oss, det kan ikke forklares eller bevises, det er bare sånn det er.

  Mange varme tanker til deg

  SvarSlett
 9. Jesper er ikke i graven sin. Han er i hjertet ditt. Han er i hjertet til pappaen sin, og han er i hjertet til lillesøsteren sin. Han er i hjertet til babyen i magen også.

  Du trenger ikke gå noen steder, for han er hos deg.

  SvarSlett
 10. Vill bara sända dig en stor go klem Gøril.. ord blir fattiga... *stor klem*

  "Maria_76"

  SvarSlett
 11. Vil si, som fler her har sagt før meg, han er i hjertet ditt. Jeg kan på ingen måte sette meg inn i din situasjon, men jeg vet av erfaring hvor vondt det er å miste, og selv om sorgen kan rive meg i småbiter til tider, så er de der, i hjertet mitt. Og han er i hjertet ditt.

  God klem!

  SvarSlett
 12. Jeg kjenner deg ikke, allikevel vet jeg hvor nydelig du er gjennom det du skriver. En fantastisk mamma og et fantastisk menneske er du! Jeg kom borti bloggen din i vinter og siden har jeg ofte tittet innom. Bloggen din har fått meg til å både le og gråte. Du skriver så vakkert.

  Ingen vet hva som vil skje etter døden, det er et stort mysterium. Uansett har Jesper det fint og er hverken kald eller alene.

  Da vi lå i magen til mammaene våres, hadde vi et liv der inne. Vi kunne kanskje fornemme lyder og lys fra utsiden, men vi visste nok ikke da at vi skulle leve et liv utenfor magen også.

  Du vil finne et sted, om det er inni deg, ved graven eller et annet sted- et sted der du kjenner at du får trøst og ro.

  SvarSlett
 13. Jesper lever videre i hjertet ditt og i minnene dere har om han.
  Der vil han leve for alltid,uavhengig om du besøker graven hans eller ikke.
  Historien om Jesper har rørt mitt hjerte også,han vil ikke bli glemt.

  SvarSlett
 14. Du er ikke den eneste mammaen som ikke orker å gå til graven, min mormor og morfar mistet sin eldste sønn i en arbeidsulykke da han var ca 20, og de orket aldri kjøpe gravstein fordi det gjorde så vondt, så der sto bare et kors i ale år, men nå er det kommet stein der også..

  Boka sommerlandet http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=26656 gir kanskje ikke alle svar, men den er en fin fortelling om hvordan det kan være. Fortellingen finnes også med musikk av skruk http://www.skruk.no/?cid=10#cid=10

  SvarSlett
 15. Vi har flyttet- og nå har vi ikke mulighet til å besøke grava så ofte- kanskje to- tre ganger i året. Merker at jeg gjerne skulle gjort det, men jeg vet at andre steller grava hans- heldigvis. Du skal ikke ha dårlig sammvittighet for at du ikke klarer å dra dit så ofte- han er jo i tankene dine uansett...jeg tenker at kroppen er i graven, men at han er i Guds hender nå- samtdig som jeg føler at det er veldig spesielt ved graven- siden han faktisk ligger der...boka sommerlandet synes jeg er fin- og CDen er nydelig- og veldig sterk å høre på(så det gjør jeg ikke så ofte). Klem til deg- og masse lykke til med svangerskapet!

  SvarSlett
 16. En ting som er tristere enn en ustelt barnegrav er en mamma som ikke føler at hun er der for gutten sin... - men det er du, Gøril - hele tiden, og med hele deg! Skallet til Jesper ligger i grava, men innholdet lever i hjertene, minnene, tankene, latteren og tårene deres. Du forlater han aldri, og jeg kan ikke i min villeste fantasi tro at han er ensom nå - han som har så mange som tenker på han og er glad i han!

  SvarSlett

Tusen takk for at du vil legge igjen en hilsen til meg. Det gjør meg så glad :)