torsdag 19. august 2010

Barnehagelivet


Det kan være slitsomt, selv om det er veldig gøy å være i barnehagen, er det ikke bestandig vi er like fornøyd med å være hjemme. Først da tror jeg hun kjenner hvor sliten hun er. Og når man ikke får viljen sin, så kommer dette sutreansiktet frem.
"men mamma, jeg VIL smøre leverpostei på sofaen!"Det som også er litt deilig når Tilde har kommet hjem fra barnehagen, og vi voksne i hus har kommet hjem fra våre jobber, vi har lagd og spist middag, og Tilde har fått pysjen på seg, da sitter vi ned og ser på tegnefilmer. Da er det fred og ro, ingen som gråter, ingen som klager.
Tilde er tv-slave, og kan sitte leeenge. Kanskje ikke en god ting, men etter en svært hektisk dag, så er det greit ;-)


For meg så blir hun bare vakrere og vakrere. Og jeg er så uendelig glad i dette lille mennesket som betyr ALT.

Av og til, så koser vi oss med rosiner til tegnefilmene, det er visst utrolig godt i følge Tilde, og hun kunne sikkert ha spist hele esken om hun hadde fått lov.
Jeg synes at jeg ser henne så utrolig lite om dagene nå, og tenker litt mye feil når det kommer til oppdragelse.
Er jo så trasig å høre på den sutringen hele ettermiddagen, så jeg gir henne rosiner, setter på tven, og plasserer Tildusen i fanget mitt, så kan vi heller kose oss litt sammen. Da blir hun nemlig så fornøyd. Når jeg er sammen med henne, vil jeg helst at det skal være velstand i huset.
At jeg gjør meg selv en bjørnetjeneste er helt sikkert.
Hun kan jo ikke få viljen sin hver gang.
Jeg får prøve å tøffe meg opp ;-)Barnehagepersonalet sier at Tilde er ei aktiv tøtte. De må følge med henne hele tiden. Det er full fart, og hun er ei skikkelig klatremus. Hun klatrer ut av stolen sin, ut av husken, hun tror fortsatt at hun kan gå ned trapper uten å holde seg, og at hun mestrer å gå ned bratte skråninger.
Og her hjemme stuper hun kråke i sofaen. Ikke rart man blir sliten. Hun sitter jo aldri i ro.
Derfor er det ekstra godt med denne tvstunden på kveldene, for mammaen og pappaen i huset blir jammen slitne de og ;-)Hun babler og prater i ett sett nå, men det er ikke mange ord jeg forstår. Er det litt sent? Hun er tross alt 15 mnd. Hun har sitt eget språk, der hun både stiller spørsmål og snakker og kjefter, veldig lett å høre på tonefallet om hun spør eller kjefter på meg, men hva hun sier aner jeg ikke.
Hun kan si mamma og pappa, men sjelden hun sier det til oss. Hun sier ellers takk, ætdo (værsågod) se, der, heste (til hest), tatte (katt). Kanskje noen småord til, men er jammen ikke sikker.
Hun viser at hun forstår mye av det vi sier, men jeg må innrømme at jeg gleder meg veldig til pratingen kommer igang. Hun har tydelig mye på hjertet, for hun babler hele tiden.
Og etter en barnehagedag er hun proppfull med ting hun vil fortelle oss. Hun peker og spør og ler og er så herlig. Barnehagelivet er nok godt for Tilde, selv om det blir litt lange dager, og er hektisk for store og små.

Når er det vanlig at de begynner å snakke? Er nok veldig forskjellig, men jeg lurer jo på om Tildusen min har litt tungt for det ;-)

Neste uke kommer en ny gavelek, så følg med :)
Jeg skal i bryllup og tar bloggfri til over helga, så ønsker alle en god helg og håper at solen skinner på dere,og i dere.

17 kommentarer:

 1. Jobber i barnehage, og kan ikke si at jeg synes hun er seint ute med tanke på språket:) Det kommer når det kommer:)

  Dersom hun ikke snakker når hun har passert to år, da kan du heller begynne å tenke på det:P

  Som oftest kommer språket raskt når barnet nærmer seg to-årsalderen:) Og når dere kan høre forskjell på spørsmål, kjefting o.l. så er det på god vei vil jeg si:)

  SvarSlett
 2. Høres ut som gode kosestunder på kveldene:-) Det er veldig varierende når de begynner å prate skikkelig. Min yngste sønn pratet slik som Tilde gjør, han fikk riktignok noen flere ord etterhvert, fram til han var 2 1/2 år. Da løsnet det veldig og han pratet i setninger med en gang. Jeg syns Tilde høres ganske normal ut.

  Hilsen Nina

  SvarSlett
 3. Åh, så vakker hun er! Skikkelig utrolig nydelig, og så stor som hun er blitt, så fort! Digger furteleppa, den ser vi en versjon av her også..hehe. Tror ikke du skal bekymre deg for språket. Tilde er jo bare to uker eldre enn snuppis her, og her er det også babling hele dagen lang, men ikke med mange ord vi forstår. Men at hun forstår mye av det vi sier til henne, det merker jeg. Så det høres egentlig veldig likt ut her og hos dere. :-)

  Etter en lang dag med "riktige" leker kan det vel ikke skade med en avslappende kosestund i sofaen med noen rosiner og litt underholdning på tv. Det tror ikke jeg iallefall, men jeg er jo ikke pedagog heller. Jeg ser bare hva som gjør jenta mi glad, og gjør dermed det jeg kan (innen rimelighetens grenser) for å gjøre henne glad.

  Kos deg i bryllup og god helg!

  Og stor klem!

  SvarSlett
 4. Vi kan vel være pedagog på jobb og mamma hjemme :)
  Det viktigste i den alderen er trygghet og kjærlighet med overkommelige rutiner. Hun slapper av og bruker kanskje sanser som hun ikke bruker like mye når hun fyker rundt....
  Det er jo også litt mye å forvente at hun skal prate når hun holder på å lære seg å turne i sofaen :). Hvis du føler hun forstår og viser interesse for å komunisere så hadde ikke jeg vært bekymret.

  SvarSlett
 5. Ta vare på de kosestundene så lenge du kan. Litt rosiner og tv er da ikke det værste som kan skje. Kos dere dere!
  Ååååå elsker bryllup! Håper dere får en herlig helg med masse kjærlighet, fest og gode venner. Klem til deg

  SvarSlett
 6. Hun er så nydelig!!! Hun er den perfekte kjæresten for Daniel ;) Igrunn virker de litt like i oppførsel også, hehe.. Litt sta og mye fart til tider, og skikkelig klatremus da.

  Kos dere med rosiner og tegnefilmer, dere! Det er ikke noe å ha dårlig samvittighet for :) Har du forresten prøvd å gi henne sånne store blåbær man får kjøpt? Daniel elsket de, og kunne sikkert spist hele esken med en gang om han fikk lov. Bare et tips hvis du vil variere rosinene med noe annet innimellom :)

  Klem

  SvarSlett
 7. Forresten så høres det ut som at Daniel er enda tregere med snakkingen. Jeg hadde liksom håpet at han skulle få fart på snakkingen når han kom i barnehagen, men det spørs vel når han er eldst på avdelingen..

  SvarSlett
 8. Jeg syns hun sa mange ting jeg! Mali babler ikke så mye en gang, men vi trener iherdig. Husker fra Nora at det løsnet veldig akkurat rundt toårsdagen hennes, og da sa hun både "r" og andre vanskelige bokstaver med en gang. Morsomt når man forstår de, de har jo så mye rart på hjertet:)

  SvarSlett
 9. Hei Gøril!
  Så fin ho er, ei skikkelig tulle! Barnehage er moro her også - men slitsomt også. Og tålmodigheten er ikke på topp i en 20mnd kropp etter endt bhgdag da, nei. Så furteleppa, vel, vi kan vel si at den dras frem her også! ;) Vi liker også å slappe av, lese bok og se på barnetv før leggetid. Vi er jo slitne vi også - og alle trenger jo å slappe av litt i løpet av dagen ;) Også får vi heller være litt mer pedagogiske de dagene og i helgene når vi har fri :D

  Jeg har lagt ut ett innlegg om gaveleken - men så langt har ingen meldt seg. http://vannhull.blogspot.com/2010/08/gavelek.html er lenken - hvis du vil lage ett oppsummeringsinnlegg eller noe slikt :) De fine serviettene ligger fremme til pynt på kjøkkenbenken Ü
  Kos dere i helgen!! klem Ü

  SvarSlett
 10. Søta :) Utrolig vakker :)

  Ha en kjempe fin helg dere og, må solen skinne på dere og i dere også.

  Klem fra Inger K og David

  SvarSlett
 11. For det første, hun er ikke sent ute med snakking. Hun sier flere ord og skjønner åpenbart betydningen av dem også. Absolutt ingen grunn til bekymring!!!
  For det andre, tv-titting på ettermiddag/kveld skal du ikke ha dårlig samvittighet for. Etter full fart og action en hel dag er det sikkert godt å få sitte i ro og slappe av. Sånn er det i dette huset også, vi roer ned med litt tv-titting.
  For det tredje, du har vakre barn Gøril!

  Klem fra anonym som følger bloggen din, men som i en travel hverdag sjelden får tid til å kommentere

  SvarSlett
 12. Jeg tror slett ikke Tildemor er sent ute med pratingen. Det at hun både forstår mye og babler jevnt viser at det er på vei mere språk :) For øvrig har jeg ei guddatter som er over 1 år og som ikke sier så mye mer enn mamma, babba (pappa), og bæ og bæbæ (til alt annet enn mamma og pappa). Også hun forstår veldig mye, omtrent alt man forsøker å si til henne. Til sammenligning har jeg en fetter (voksen nå, da) som ikke snakket før han var 3 år. Han sa ikke et eneste ord før den tid, det var så ille at legene utredet han skikkelig uten å finne noe som helst galt, og den dagen han begynte å snakke så snakket han helt rent, ikke noe babyspråk eller babling i det hele tatt. Så det er kanskje beviset på at barn er forskjellig og at praten kommer når barnet er klar for det :)

  SvarSlett
 13. Ei vakker jente du har.En virkelig hjerteskatt ja. Jeg har ikke egne unger men har unger rundt meg å mener at du ikke trenger være bekymra for at hun ikke prater,plutselig en dag så snakker hun så dere forstår,hun har tydelig mye på hjertet.Arti å lese om henne.Ei venninne har en gutt som er like gammel som snuppa di,han babler også mye,arti høre på.Men jeg tenker ikke over at han burde ha snakka rent enda.Jeg var veldig sent ute med å snakke.Det var mine søsken også.Men det kommer når det kommer,hun har tydeligvis mye å fortelle dere.Lykke til!

  SvarSlett
 14. Glemte å skrive at jeg synes du skriver så godt,jeg har aldri opplevd det du har men du skriver det så bra å jeg tenker at "akkurat sånn må det føles".Du skulle gitt ut bok.Jeg føler du har mye å si.Jeg blir litt trist av å se bilder av gutten din,jeg får vondt av unger som er syke. Skal ikke være sånn.Sjelden jeg leser en blogg med så fin tekst som din.Føler jeg kjenner deg..

  SvarSlett
 15. Jeg må bare kommentere hvor vakker Tilde er!! Man blir ikke mett av å se på henne....
  Klem fra Åse Iren

  SvarSlett
 16. Hun er kjempenydelig!
  Og ja.. Det er lett å sette seg ned og kose seg med barnehagebarna våre, for når man har savnet dem hele dagen er det så trist at de få timene man har sammen skal være triste og leie.
  Heldigvis for lørdag og søndag!

  Hvis det er noen trøst så sier Daniel enda mindre enn Tilde. Han skjønner veldig mye og gjør seg veldig godt forstått, men det eneste han sier sånn skikkelig er "Hei" og "mamma".
  Det kommer vel!
  Håper du har hatt en fin helg!

  SvarSlett

Tusen takk for at du vil legge igjen en hilsen til meg. Det gjør meg så glad :)