tirsdag 7. september 2010

Avhengighet

Er du avhengig av noe?
Jeg var avhengig av otrivin. Helt hekta.
Jeg har vært verre enn jeg er nå, men har også vært bedre.

For noen år siden var jeg så avhengig at jeg hadde flasker med otrivin nesespray i alle vesker, alle jakker, på hvert rom, og alltid under puta på soverommet. Brukte det flere ganger daglig.
Jeg kunne ikke dra noen steder uten, og jeg måtte alltid bruke nesespray før jeg la meg.
Jeg ødela slimhinnene mine helt, og ble bare tettere og tettere - løsningen ble enda mer otrivin.
Og da baller det fort på seg.

Jeg var hos en ØNH-spesialist i forbindelse med ørebetennelser som aldri ga seg. Han tittet også i nesen min, og ble rett og slett rystet. Lurte på hva i alle dager jeg drev med?
"Sånn du ikke gjøre" sa han med streng stemme når han tittet inni nesen min, men det gjorde jeg. *skamme seg*
Jeg fikk time til operasjon ganske umiddelbart, og han fikset rett og slett opp i avhengigheten min.
Den verste perioden med avhengigheten var likevel etter operasjonen. Jeg måtte ha to kjempesvære tamponger i nesen, 24 timer i døgnet.
Jeg fikk klaus. Noe av det verste jeg vet er å være tett i nesen, jeg makter det ikke. Og sove med slike tamponger i nesen gjorde at det ble minimalt med søvn.
Det føltes som om jeg skulle kveles. Husker jeg tenkte "er det virkelig verdt det?"

Men, da disse tampongene avgikk med døden, fikk nesen min ett nytt liv. Det var verdt det.
Jeg kunne puste igjen. UTEN otrivin.
Jeg kunne sove uten hjelp, og jeg fikk ikke panikk om jeg ikke fant nesesprayen min lengre.

Tenk at det skulle bli så ille? At man kan bli så totalt avhenging av noe man kan kjøpe på en helt vanlig butikk? Jeg følte meg til tider som en rusmisbruker. Og det var kanskje det jeg også var?

Jeg har vært flink i flere år, og bare brukt når jeg har vært kjempeforkjølet. Men bare et par dager.

Vel, grunnen til at jeg nevner dette nå, er at høsten har kommet, med alle basselusker som finnes. Jeg er pottetett i nesa, og har prøvd både saltvann og slikt nesehorn man får kjøpt på apoteket.
Det hjelper ingenting. INGENTING.

Jeg har nå, på tiende dagen, fortsatt behov for nesespray flere ganger om dagen. "skal ikke brukes over ti dager" eller lignende står det på esken. Jadda..
Jeg får ikke puste uten (ja, jeg er overbevist om det) . Jeg får nesten panikkanfall (men bare nesten) om jeg ikke ser flasken før jeg skal legge meg.
For nå har jeg kjøpt bare EN, og det er vanskelig å holde styr på gitt. Den skal jo være med over alt.
Jeg kjenner at kroppen fylles med litt lykke når jeg ser otrivinflasken, og når jeg får de to dusjene i nesen fylles jeg med totalt ro, endelig kan jeg sove.
Ganske trasig i grunn. Å bli lykkelig for noe som i grunn ikke er bra for deg.

Hva med dere, noe dere også ha?
Jeg trodde jeg var avhenging av pepsi-max, men jeg ser at det klarer jeg meg fint uten.
Denne otrivinen derimot, huff..

12 kommentarer:

 1. Ågud. Tamponger i nesen høres jo helt forferdelig ut! Men, jeg tåler jo ingenting i nesen. Hadde aldri klart å prøvd nesespray engang :P

  Jeg er forresten avhengig av anti-bac. MÅ ha det. Og siden jeg spriter og spriter, blir jeg også avhengig av håndkrem. Og for å ikke bruke såå mye anti-bac, må jeg også ha anti-bac-servietter. Derfor er det 3 ting jeg måå ha med meg over alt. Utenom det som virkelig er nødvendig. Jeg MÅ! Selvom jeg også vet at overdreven bruk så absolutt ikke er bare positivt...

  SvarSlett
 2. Hihi.. Min kjære har også vært veldig avhengig av otrivin. Nå bruker han det bare en gang i blandt, om kvelden. Og da kan han bare bruke den i det ene neseboret; for det er akkurat som han får en reaksjon etter å ha brukt otrivin nå, så da er han helt tett i det neseboret dagen etter...
  Jeg er sykelig avhengig av lypsyl. Blir gal hvis jeg har glemt den, og smører den på leppene mange ganger om dagen. Jeg har en lypsyl i nattbordet, en på badet, en i stua og flere i forskjellige vesker. Lenge leve galskapen!!

  SvarSlett
 3. Det er nok en vond sirkel det der! Man bør jo bare slutte totalt, ellers blir man jo hele tiden tett også! Jeg ble litt tett i nesen da jeg var gravid første gang, og da begynte jeg med Otrivin. Brukte den i noen dager, men så begynte jeg å innse at jeg ikke var forkjølet og at jeg ble tett for igjen etter å ha brukt den. Så kuttet jeg den ut en dag, og vips så var jeg ikke tett mer!

  SvarSlett
 4. Hei du, jeg var også otrivinslave for mange år siden, men neppe så gale som deg da..men kjenner igjen tankegangen din og desperasjonen etter en åpen nese.

  Det jeg gjorde var å begrense meg selv. KUN 1 sprut i hvert nesebor om kvelden. Resten av dagen må du klare deg uten. Litt etter litt klarte jeg meg uten.
  Jeg følger samme strategi nå, om jeg blir tett i nesen. Bruker kun om kvelden, og tettheten pleier da gå over etter et par dager.

  Anbefaler deg også å kun bruke "barne-otrivin"den er mildere mot slimhinnene, men løser fremdeles oppp.

  Lykke til med å bli "nykter# igjen !!

  SvarSlett
 5. Å, jeg kjenner meg igjen! Jeg har vært avhengig av nesespray i hver graviditet, men har heldigvis sluppet unna etter. Foreslår også å gå ned til barnesprayen, så spedbarn. Det må jeg etter hver forkjølelse. God bedring!

  SvarSlett
 6. Å være avhengig av nesespray er jo nesten like dyrt som å røyke ;) hihi

  SvarSlett
 7. Heihei,
  Du må virkelig ikke bli avhengig av nesesprayen igjen... Du som allerede vet hvor "farlig" dette kan være. Forhåpentligvis klarer du å ikke bruke den for mye nå etter ti dager, men jeg vet jo at det er flere som bruker den utover dettte (14-20?) litt etter legeråd. Desverre er det vanskelig å styre seg. Gjør som over, reduser til barne eller spedbarnsdose!

  Har du prøvd Miwana (eller Physiomer)3,5%? Denne er sterkere saltvann og folk føler ofte at det "renser ut" mer enn vanlig 0,9% :)
  Tvitvi!
  M

  SvarSlett
 8. Jeg føler jeg blir bare verre og verre, og i dag måtte jeg til og med være hjemme fra jobb.
  Og i morgen blir det også hjemmedag. Liker det ikke.
  Hater å være syk, jeg er faktisk ganske sjeldent syk, men når det først kommer, så kommer det til gangs. Og jeg synes såå synd på meg selv ;-)

  I dag har jeg spist to paracet og en ibux og drukket masse saft. Klarer ikke tanken på mat, og det ganske ulikt meg ;-)
  Jeg klarer i allefall ikke legge nesesprayen på hyllen med det aller første, jeg er konstant tett.
  Og selv om jeg har vært flink pike og kjøpt barnevarianten, så bruker jeg den mer enn dobbelt så ofte som den jeg pleier å bruke, så tror ikke det var så mye vits allikevel.
  Jeg skal bli flinkere når formen kommer seg, lover :)

  Måtte bare innom å klage litt.

  SvarSlett
 9. Hehehe, jeg er avhengig av Otrivin!! Nesten mer enn snusen. Men bare nesten.
  Så svaret på spørsmålet ditt er: Otrivin og snus. Nammenam :D

  SvarSlett
 10. hehehehe nesespray er farlige greier vett'u;-) Veit av flere som har blitt avhengig av det.
  Har vært avhengig av røyk, men slutta da jeg ble gravid med Elias.
  Ellers så skal det sies at jeg er ganske gravid for tiden så det er masse godis jeg er avhengig av..og nesten så jeg er avhengig av å fylle bensin for d lukter satans godt for tiden:/ ikke bra

  SvarSlett
 11. hehe... har vært avhengig av otrivin med mentol nå i 3.5 år jeg sånn ca.. Var hos en ØNH -lege på mandag og hun ble ikke spesielt imponert da hun så oppi nesa mi..... var rett og slett stygt der oppi, skikkelig rødt og sårt! jeg fikk resept på Rhinexin-tabletter og nasonex! :) og bank i bordet, har ikke tatt en eneste sprut med otrivin etterpå!! :) og jeg måtte ha otrivin med mentol tilgjengelig overalt! Og da mener jeg overalt!! badet, soverommet, veska, stua, bilen..... U name it.. Så anbefaler deg det å få tak i resept på rhinexin istedet for! :) <3 love it <3

  SvarSlett
 12. Hei
  Ville bare tipse deg om rhinexsin tabeletter. Det hjelper! De sier jo at det er bedre å bruke noe som er lokalbehandlende istede for tabeletter, men jeg klarte å slutte med nesespray av de. Bruker kun når jeg er forkjølet, og da kun i 10 dager...
  Ellers hadde jeg god effekt av akupunktur også...

  SvarSlett

Tusen takk for at du vil legge igjen en hilsen til meg. Det gjør meg så glad :)