torsdag 16. september 2010

Ord

Som jeg har skrevet i et tidligere innlegg her, så var jeg litt bekymret med tanke på språkutviklingen til Tildusen min. Syntes det var veldig få ord, og lurte på om hun hadde litt tungt for det.
Ja, hva kan jeg si. Nå har ordene bare rast ut av munnen hennes, og hun kan i mine øyne mange.
Fra så og si ingenting så sier hun nå: Hei, hadet, takk-takk, pappa, mamma (men veldig sjelden hun sier mamma da, går mest i pappa), gakk-gakk (and), hest, vov-vov (hund), katta, tørst, namnam (sulten og mat), bade, smokke, boka, sætt dæ, dætt ned (når ting faller i bakken, eller hun "mister" det i bakken, eller hun ramler), der, nese, se, sko, borte, titt-titt, bil, tut-tut (toget), Tilla (Tilde), ball, nei, tett (som i tett i nesen), banan, Nanda (som er dukken Amanda).
Også kan hun lage noen dyrelyder og billyder etc :)

Det er sikkert et par ord som har gått i glemmeboken akkurat nå, men jeg synes det er en rasende utvikling. Fra så og si ingen ord, til ganske mange på veldig kort tid. Det kommer nye ord hver eneste dag, og det er så moro å kommunisere med ord også :)
Det er en veldig fin alder hun er i nå, når hun forstår så mye, kan gjøre seg forstått og man kan ta del i alle de fine fremskrittene. Jeg blir stoltere enn stoltest.

Så nå er jeg ikke bekymret lengre. Ikke på noe. Jeg er helt sikker på at hun er superfrisk.
Det har tatt lang tid, men det er en lettelse å kjenne på at nå tror jeg endelig på at hun er det.
Hun er kanskje litt ekstra søt, men det får vel bare være ;-)

Noen artige episoder har det også blitt når det har kommet flere ord.
Nå er jeg som dere vet, syk og tett i nesa. Dette har jo Tilde fått med seg.
Så hun fant en dag nesesprayen min, og gikk rundt på stua med den. Latet som hun sprayet i nesen mens hun sa med litt sånn streng stemme "tett".
Og det gjorde hun flere ganger.
Jeg aaaner ikke hvor hun kan ha tatt det fra altså ;-)

Og i går da pappaen kom hjem, så satt vi og spiste middag. Tilde kikket strengt på kjærestemannen og sier "pappa, sætt dæ".

Ordet "sætt dæ" det er vel veldig vår (min) skyld at hun sier. Fordi hun har alltid vært en klatremus, og prøver stadig å klatre ut av stolen sin. Og vi sier med streng stemme "sætt dæ". Eller jeg i allefall, som er trøndersk. Kjærestemannen sier vel "nå må du sitte", og er litt snillere i målet.
Og nå reiser hun seg opp, sier med streng stemme til seg selv "sætt dæ Tilla", også setter hun seg ned. Veldig artig å se på.

Rart å tenke på hvor mye de lærer på så kort tid. Jeg blir så forundret, målløs rett og slett.
Jesper kunne aldri et eneste ord, kunne stort sett ingenting i en alder av 2,5 år.
Og da blir det helt magisk å følge utviklingen, slik den skal være, men for meg, helt MAGISK.

Og stoltheten, den ligger der, hver eneste dag.
Når hun løper mot meg i barnehagen, sier HEI med den søteste stemmen og ser på meg med store øyne og sier "tørst". Så tenker jeg på alt hva hun kan, i en alder av 16 mnd, så er hun for meg et vidunderbarn. For alle andre er hun nok helt normal, gjennomsnittelig.
Men ikke for meg.


Det eneste jeg savner bittelitt er at hun lærer seg å si JA, for det blir veldig mye nei her, også hadde det vært veldig hyggelig om ordet mamma ble brukt i allefall en gang om dagen.
Her er pappa helten nemlig. "pappa, pappa, pappa" sier hun mens hun danser rundt på gulvet.

Jadda. :-)

7 kommentarer:

 1. hehehe de små sier de rareste ting;-) Jeg og samboeren min kan sitte å prate en kveld om Elias of det rare han sier og vi sitter å ler. God underholdning det;-)
  Fikk kjeft her forrige dagen: Har henta han i bhg etter frukta ei god stund, men der jeg jobber har vi nå gått over til vintertid så vi slutter litt seinere. Har 20% sykemelding så jeg henter han alikevel tidligere, men ikke rett etter frukta.
  Så får jeg høre det: Mamma! Æ har spist frukt for leng sida no! Med DEN sintestemmen..kråka er jo bare 2 år og kan å uttrykke seg gitt..


  Å disse hjerteskattene <3

  Ha en fortsatt finfin dag

  SvarSlett
 2. Det er jo kjempebra Gøril! Tilde er kjempeflink og du har all grunn til å være stolt av skatten din! Hun kombinerer jo til og med to og tre ord! Nei det er jo supert! Det virker jo som om hun har lyttet, lært og samlet på ordene en stund, når det plutselig løsner på det viset.

  William derimot har brukt ord ganske lenge. Han har lært et og annet ord i ny og ne, brukt det en stund for så å slutte å si det. Pr i dag bruker han kanskje 6 ord aktivt, og han setter de ikke sammen.

  Håper formen din begynner å bli bedre og at du får en fin dag!

  SvarSlett
 3. Hihi, så herlig!! Hun er jo kjempeflink!
  Jeg er veldig enig i at de er i en veldig fin alder nå. Jeg syntes det var slitsomt de første månedene etter at han fylte et år. Da skjønner de liksom så lite, og får ikke gjort seg noe særlig forstått, samtidig som de får til mye..
  Jeg hadde liksom håpet at språkutviklingen til Daniel skulle skyte fart når han startet i barnehagen, men foreløpig har jeg ikke merket noe til det. Han er jo eldst i avdelingen også, så det har kanskje noe å si.. Men han sier jo noen ord ihvertfall, så det kommer vel mer snart :) Daniel kaller forresten seg selv for dadda. "dadda" roper han hvis han ser seg selv i speilet, eller ser et bilde av seg selv. Såå søt da <3
  Håper formen din er bedre, og at du får en finfin dag!
  Klem

  SvarSlett
 4. Ah, skjønneste Tilde. Det er en veldig morsom alder, vi må bare nyte det og le av alt det morsomme de sier :-)
  Ha en fin dag.

  SvarSlett
 5. Nå ble jeg glad :) Det er godt å se at du ikke lengre behøver å undre deg over de få ord, men heller kan glede deg over de mange :) Det gjør meg glad :)

  SvarSlett
 6. For en søtnos hun er! Vær stolt mamma du, og klart hun for deg er et vidunderbarn!!

  Tusen takk for god hilsen hos meg i dag. Det varmer! :)

  Kjenner meg sånn igjen i nesespray historien din. Jeg er totalt avhengig av otrivin når forkjølelsen kommer snikende på høsten. Jeg går alltid over disse 10 dagene, for jeg får helt spader om jeg må være tett! Har prøvd saltvann og alt, men det funker jo ikke!!
  Var værst da jeg var gravid og man helst ikke skal bruke den. Måtte ta litt, men hadde super dårlig samvittighet og livredd for at jeg kom til å skade Iver!

  Ha en fin kveld!

  klem

  SvarSlett
 7. Ja virkelig en herlig alder! Ser henne for meg "sætt dæ Tilla!" Hehe:) Og jeg syns hun kunne veldig mange ord jeg, Mali er milevis unna. Her kommer det noen ord i ny og ne, men mest peking og lyder. Jeg er ikke engstelig, det kommer plutselig:)

  SvarSlett

Tusen takk for at du vil legge igjen en hilsen til meg. Det gjør meg så glad :)